II Festiwal Dyni i Ziemniaka na nami
1 października w Sołectwie Rosocha odbył się II Festiwal Dyni i Ziemniaka, który zorganizował Dom Kultury w Golinie. Impreza ta wpisała się w kalendarz imprez Gminy Golina i jest organizowana co roku w innym miejscu.
W tym roku festiwal zawitał do Rosochy, gdzie tłumy przybyły na to wydarzenie. Celem tej imprezy jest propagowanie, kultywowanie tradycyjnych potraw z dyni i ziemniaków.
W trakcie festiwalu odbyły się cztery konkursy: Konkurs na najsmaczniejszą potrawę z dyni i ziemniaka, Konkurs na najpiękniejszą panią dynię i pana ziemniaka, Konkurs na najdziwniejszą dynię i ziemniaka, Konkurs Plastyczny „Dyniowy przyjaciel" .
Oficjalnego otwarcia festiwalu dokonał Burmistrz Goliny Mirosław Durczyński i Przewodnicząca Rady Miejskiej Urszula Furmaniak.
Impreza rozpoczęła się o 15:00 i na scenie odbyła się część artystyczna. Pierwszy raz zaprezentowała się grupa mażoretek, które prowadzi Justyna Tomczak. Ponadto wystąpiły dzieci ze Szkoły Podstawowej w Kawnicach, które zostały przygotowane przez opiekuna Patrycję Tyczkowską. Kolejnym punktem programu był występ zespołu Senior i Video Stars z Domu Kultury w Golinie. Zwieńczeniem występów był koncert zespołu Sami Swoi z OSP Kawnice. Do późnych godzin nocnych trwała zabawa z DJ-em.
Podczas imprezy było można skosztować dania festiwalowe: zupa krem z dyni /Damian Ciesielski/, zupa ziemniaczana /Diana Gomułka/, pyrczok /Diana Gomułka/, kluski leniwe z dyni i gulaszem /Diana Gomułka/, wiejski smalec /Edyta Jachnik/, kompot z dyni /Edyta Jachnik/, dżem z dyni /Edyta Jachnik/, gzik z ziemniakami /Damian Ciesielski/.
Grupa dziewczyn z OSP Rosocha podczas festiwalu przygotowała placki ziemniaczane, deser dyniowy z syropem malinowym, ciastka i chleb dyniowy.
Tradycyjnie odbył się konkurs na „Najsmaczniejsza potrawę z dyni i ziemniaka". Jury w składzie: Sylwia Kudła, Stanisława Jasiczek, Violetta Durczyńska, Lech Kwiatkowski spośród zgłoszonych potraw przyznało nagrody i wyróżnienia. Nagrodzone dania z dyni: 1. Miejsce: Katarzyna Zejer - pierogi i deser z dyni, 2. Miejsce. Aleksandra Podlesińska - zupa z dyni, 3. Miejsce: Bożena Ratajczyk - placki dyniowe. Nagrodzone dania z ziemniaków: 1. Miejsce - Iwona Kościelska - zakąska ziemniaczana, 2. Miejsce - Jadwiga Szczepankiewicz - pączki ziemniaczane, 3. Miejsce - Anna Orzechowska - kartacze. Pozostałe potrawy zostały wyróżnione.
W trakcie imprezy były stoiska z rękodziełem: wyroby z wikliny oraz siana i słomy, które były chętnie kupowane przez mieszkańców gminy.
Dom Kultury w Golinie składa podziękowania dla: Przewodniczącej Rady Miasta Urszuli Furmaniak, Naczelnika OSP Rosocha Henryka Nejmana, Sołtysa Ryszarda Kruszyny, druhów i druhen OSP Rosocha, mieszkańcom Sołectwa Rosocha za wszelką okazana pomoc w przygotowaniu Festiwalu Dyni i Ziemniaka.