KASA ROLNICZEGO UBEZPIECZENIA SPOŁECZNEGO
Placówka Terenowa w Koninie informuje:
„DOBRZE TRAKTUJESZ MNIEJ RYZYKUJESZ"
Wypadki przy pracy ze zwierzętami stanowią liczną grupę wypadków zgłaszanych do KRUS.
Najczęstsze przyczyny wypadków przy obsłudze zwierząt gospodarskich:
- Reakcja zwierząt na nieznane bodźce i otoczenie (podejście do zwierzęcia bez uprzedzenia, ból, strach, hałas, wymuszona pozycja ciała itp.)
- Narowistość i agresja zwierząt
- Niewłaściwy sposób obsługi
- Reakcja zwierząt na niewłaściwe warunki bytowania / nadmierne zagęszczenie, brak dostępu do paszy, wody i wybiegów/
Obsługa zwierząt gospodarskich i kontakt z nimi mogą być bezpieczne, jeśli stosuje się kilka ważnych zasad:
- Obsługą zwierząt powinny zajmować się tylko osoby dorosłe, zdrowe, sprawne fizycznie oraz przyjaźnie nastawione do zwierząt.
- Zwierzęta gospodarskie, a szczególnie buhaje i ogiery, powinny w miarę możliwości obsługiwać stale te same osoby.
- W budynkach inwentarskich powinien panować porządek zapewniający bezpieczeństwo pracy.
- Nie należy zastawiać ciągów komunikacyjnych /przejść i korytarzy/.
- Pomieszczenia inwentarskie powinny być:
- przestronne
- z wydzielonymi stanowiskami i korytarzem paszowym
- powierzchnia stanowisk dla
zwierząt powinna być na tyle duża, by możliwy był swobodny dostęp do nich podczas obsługi
- z
bieżącą wodą i poidłami automatycznymi
- z bezpieczną instalacją elektryczną
- z dobrym mikroklimatem / możliwością
regulacji temperatury, wentylacji,
oświetlenia dziennego i sztucznego/
- nieobudowane otwory w
stropach, służące do zrzucania pasz powinny
być zabezpieczone listwą przypodłogową o wysokości minimum 15 cm i poręczami na wysokości 1,1 m
- kanały
odprowadzające ścieki i gnojowicę powinny być odpowiednio zabezpieczone
- W pomieszczeniach przeznaczonych do hodowli lub chowu zwierząt należy zapewnić w szczególności:
- zwalczanie
gryzoni, owadów i szkodliwych mikroorganizmów
- nie
dopuszczanie do zagrzybienia ścian i
sufitów
- wszystkie
pomieszczenia, wybiegi i okólniki dla zwierząt powinny być wczesną wiosną i na
jesieni gruntownie oczyszczone, a
pomieszczenia wybielone świeżo gaszonym wapnem
- utrzymywanie
właściwej wentylacji
- Niedopuszczalne jest umieszczanie progów w otworach drzwiowych pomieszczeń gospodarskich. Drzwi powinny być otwierane na zewnątrz.
- Wszelkie uszkodzenia podłoża w budynkach inwentarskich/pęknięcia, wgłębienia, dziury/ należy na bieżąco naprawiać, a zbędne przedmioty wystające z podłóg, ścian, przegród i sufitów /np. gwoździe, druty/- natychmiast usuwać.
- W pomieszczeniach inwentarskich niedopuszczalne jest:
- używanie
ognia otwartego oraz palenie tytoniu
- wykonywanie
nagłych ruchów oraz wydawanie dźwięków mogących niepokoić zwierzęta
- podchodzenie w bezpośrednie sąsiedztwo
zwierząt w sposób niezauważalny dla
zwierzęcia.
- Przepędzanie zwierząt na pastwisko jest bardzo niebezpieczne, aby było bezpieczniej można wytyczyć ogrodzeniem elektrycznym właściwe ścieżki.
- Pastwiska dla bydła, koni lub owiec oraz wybiegi dla zwierząt, znajdujące się przy pomieszczeniach inwentarskich, powinny być ogrodzone w sposób uniemożliwiający wyjście zwierząt poza ogrodzenie.
- Do prowadzenia zwierząt należy używać łańcuchów, linek i powrozów, które w razie szarpnięcia przez zwierzę nie spowodują okaleczenia rąk lub innych urazów.
Poprawa stanu bezpieczeństwa i higieny pracy jest możliwa bez dużych nakładów finansowych i konieczności wprowadzania specjalnych przepisów i nakazów. Wystarczy zmienić niektóre metody pracy przy wykonywaniu codziennych czynności ,zadbać o ład i porządek, organizować pracę w taki sposób ,by znalazł się czas na odpoczynek.
Działanie z wyobraźnią i świadomość zagrożeń występujących przy obsłudze zwierząt jest najlepszym sposobem uniknięcia wielu ludzkich tragedii.
Ewa Jakubowska
Kierownik Samodzielnego
Referatu Prewencji, Rehabilitacji
I Orzecznictwa Lekarskiego PT KRUS w Koninie
Opracowano na podstawie Poradnika dla rolników indywidualnych Dobre praktyki BHP w chowie i hodowli zwierząt gospodarskich oraz Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 28.09.2001r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze zwierząt gospodarskich