III Festiwal Dyni i Ziemniaka na nami
30 września w Sołectwie Rosocha odbył się III Festiwal Dyni i Ziemniaka, który zorganizował Dom Kultury w Golinie. Impreza ta wpisała się w kalendarz imprez Gminy Golina i jest organizowana co roku w innym miejscu.
W tym roku festiwal zawitał do Rosochy, gdzie tłumy przybyły na to wydarzenie. Celem tej imprezy jest propagowanie, kultywowanie tradycyjnych potraw z dyni i ziemniaków.
W trakcie festiwalu odbyły się dwa konkursy: Konkurs na najsmaczniejszą potrawę z dyni i ziemniaka, Konkurs na najpiękniejszą panią dynię i pana ziemniaka.
Oficjalnego otwarcia festiwalu dokonała Przewodnicząca Rady Miejskiej Urszula Furmaniak.
Impreza rozpoczęła się o 15:00 i na scenie odbyła się część artystyczna. Na samym początku festiwalu zaprezentowała się Orkiestra Dęta OSP Golina działająca przy DK Golina (kapelmistrz Artur Wieczorek) i grupa mażoretek, które prowadzi Justyna Tomczak.
Ponadto wystąpiły dzieci ze Szkoły Podstawowej im. Stanisława Wyspiańskiego w Kawnicach, które zostały przygotowane przez opiekuna Marzenę Katulską oraz Urszulę Lisiewską. Dzieci wystąpiły z programem wokalnym, tanecznym i instrumentalnym. Kolejnym punktem programu był występ zespołu Senior, który przygotował koncert pn.: „Pożegnalne lato” (instruktor Justyna Wysocka i Bogusz Bartkowiak).
Po raz pierwszy zaprezentowały się „Odważne Gumisie” zuchy ze Szkoły podstawowej im. J. Słowackiego w Golinie i kadrylem rajdowym (opiekun Iwona Kasprzak). Po raz pierwszy festiwal nabrał charakter międzynarodowy. Na zaproszenie Stowarzyszenia Kulturalnego „Tradycja” przybył zespół WYKRUTASIKI z Lwowa, który zaprezentował tradycyjne tańce ukraińskie: Kozeczuk i Gospodyni oraz młodzi soliści.
Gwiazdą wieczoru był zespół disco polo LILI, który rozbawił publiczność i zachęcił do wspólnej zabawy. Do późnych godzin nocnych trwała zabawa z DJ-em.
Podczas imprezy było można skosztować dania festiwalowe: zupa krem z dyni /Damian Ciesielski/, żur na swojskim zakwasie z ziemniakami /Diana Gomułka/, pyroczok /Diana Gomułka/, kluski leniwe z dyni i gulaszem /Diana Gomułka/, wiejski smalec/Edyta Jachnik/, kompot z dyni /Edyta Jachnik/, makaron z dynią i mięsem /Edyta Jachnik/, gzik z ziemniakami /Edyta Jachnik/, zapiekanka ziemniaczano-mięsna /Diana Gomułka/, ciasta /Beata Ciesielska/, ketchup z dyni /Damian Ciesielski/.
Tradycyjnie odbył się konkurs na „Najsmaczniejsza potrawę z dyni i ziemniaka”. Jury w składzie: Sylwia Kudła, Stanisława Jasiczek, Kazimierz Substelny spośród zgłoszonych potraw przyznało nagrody i wyróżnienia. Nagrodzone dania z dyni: 1. Zupa z dyni (Władysława Górna – Rosocha) 2. Miejsce. Babeczki dyniowe (Hanna Rybarczyk – Rosocha) 3. Miejsce: Dżem z dyni (KGW Węglew). Nagrodzone dania z ziemniaków: 1. Miejsce – Knedle z dynią (KGW Węglew), 2. Miejsce – Babka z ziemniaków (KGW Węglew) 3. Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą (Stanisława Ligocka – Rosocha). Pozostałe potrawy zostały wyróżnione i otrzymali nagrody.
Drugim konkursem było przygotowanie „Najpiękniejszej Pani Dyni lub Pana Ziemniaka”. Forma wykonania prac – dowolna technika z wykorzystaniem ziemniaka, dyni oraz dowolnych materiałów. Na konkurs wpłynęło 30 prac. Wyróżnione prace otrzymało Sołectwo Rosocha i Węglew. Wszystkie pozostałe prace zostały nagrodzone i otrzymały nagrody książkowe.
W trakcie imprezy były stoiska z rękodziełem: wyroby z wikliny, które były chętnie kupowane przez mieszkańców gminy.
Po raz kolejny na festiwal odbył się Rodzinny Rajd Rowerowy oraz rajd nordic walking.
Dom Kultury w Golinie składa podziękowania dla: Przewodniczącej Rady Miasta Urszuli Furmaniak, Naczelnika OSP Rosocha Henryka Nejmana, Sołtysa Ryszarda Kruszyny, pracownikom Domu Kultury i Urzędu Miejskiego w Golinie, druhów i druhen OSP Rosocha, mieszkańcom Sołectwa Rosocha za wszelką okazana pomoc w przygotowaniu Festiwalu Dyni i Ziemniaka.