Piątek, 22 listopad. Imieniny Marka i Cecylii.
*** UWAGA!!!  Wpłaty za wywóz śmieci należy regulować na indywidualny nr konta ***
Komunikat Urzędu Gminy:
Jesteśmy gminą miejsko - wiejska, położoną na terenie powiatu konińskiego. Naszą misja jest wspieranie rozwoju rolnictwa oraz tworzenie dogodnych warunków do rozwoju gospodarczego dzięki położeniu przy autostradzie A - 2.

News

PODSUMOWANIE PODPROGRAMU „POMOC PAŃSTWA W ZAKRESIE DOŻYWIANIA" W 2018 ROKU - efekty

1.      Gmina Golina w imieniu której działa Ośrodek Pomocy Społecznej na podstawie upoważnienia Burmistrza Goliny Zarządzenie nr 47 z dnia 5 września 2017roku z siedzibą w Golinie  z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Koninie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 - czerwiec 2019.

2.      Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju);
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
  • tłuszcze (olej rzepakowy);
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 530 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 26.02522 ton żywności;
  • 3042 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;

4. W ramach Podprogramu 2018 dla 530 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • Ekonomiczne - 0 spotkań dla 0 uczestników;
  • Żywieniowe - 0 spotkań dla 0 uczestników;
  • Kulinarne - 12 spotkań dla 245 uczestników;
  • Niemarnowanie żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników.